Mit tegyünk, ha Xiaomi telefonunk nem kapcsol be?

Mit tegyünk, ha Xiaomi telefonunk nem kapcsol be?

Számos oka lehet annak, ha azt tapasztaljuk, hogy Xiaomi okostelefonunk valamiért nem akar bekapcsolni. A háttérben kisebb és nagyobb hibajelenségek egyaránt meghúzódhatnak, így az alábbiakban sorra vesszük a legtöbb lehetőséget, így mindenki maga tudja mérlegelni, hogy mikor kell szervizhez fordulnia ezzel a problémával. Nyilván egy hardvercsere esetén ez nem is kérdés, de ha példának okáért csak a töltő hibásodott meg, azt könnyedén el tudjuk hárítani külső segítség nélkül.

Először is mindig az akkumulátorhoz kapcsolódó hibajelenségeket vegyük sorra

Ha egy okostelefon nem kapcsol be, akkor az esetek nagy többségében az akkumulátorhoz és a kapcsolódó töltőberendezésekhez köthető probléma állhat a háttérben. A készülékekbe épített telep cellahibája például tipikusan ilyen tüneteket okoz, hiszen a biztonsági előírásoknak megfelelően a készülékeket úgy kalibrálták, hogy ilyenkor ne kapcsoljanak be, ne vegyenek fel áramot. Jellemzően elegendő az akkumulátort cserélni ahhoz, hogy a hibajelenség megszüntethető legyen.

Nem szabad elmenni szó nélkül azonban a töltőcsatlakozó és a töltőszerkezet hibája mellett sem! Ha Xiaomi telefonunk nem kapcsol be, akkor fontos lehet ellenőrizni egy másik töltővel a jelenséget. Amennyiben azzal felveszi az áramot és rendben elindul az Android, akkor csak egy új töltőre lesz szükségünk. Előfordulhat viszont, hogy ez sem jelent segítséget. Ilyenkor jellemzően a töltőcsatlakozó hibájára gyanakodhatunk, noha ehhez korábban teljesen le kellett merülnie a készüléknek, hiszen ennek jellemzően mindig van valami előzménye, például nehézkes töltés, a csatlakozónál erőteljesen mozgó kábel vagy a számítógéppel való problémás adatkapcsolat kialakítása.

Egyszerűen tönkrement a bekapcsológomb

Természetesen nem kell rögtön a legrosszabbra gondolni, ha nem tudjuk bekapcsolni a telefonunkat. Könnyedén előfordulhat ugyanis egy jelentéktelen hardverprobléma, történetesen például a bekapcsológomb meghibásodása. Ennek az ellenőrzése jellemzően otthoni körülmények között is megvalósítható, hiszen amennyiben töltőre tesszük a telefonunkat, akkor annak kikapcsolt állapotban is reagálnia – nyilvánvalóan töltenie – kell, ami rögtön megmutatja, hogy az akkumulátor és a csatlakozó rendben van, így a hibát a bekapcsológombra szűkíthetjük, melynek cseréjét csak és kizárólag szervizben végeztessük, mert alaposan szét kell szedni hozzá a telefonok többségét.

Szoftveres hiba is állhat a háttérben

Közel sem csak hardveres hiba lehet azonban, ha Xiaomi okostelefonunk nem akar bekapcsolni, hiszen szoftveres problémák egyaránt állhatnak a háttérben. Könnyedén alkalmazhattunk például olyan beállításokat, melyek ellehetetlenítették a telefon indítását, de a helytelenül telepített vagy megszakított firmware frissítések egyaránt előidézhetnek ilyesmit. Ha járatosabbak vagyunk az okostelefonok hátterében futó megoldásokkal, akkor a bekapcsológomb 10 másodpercig történő nyomva tartásával visszaállíthatjuk a gyári beállításokat, azonban ne feledjük el, hogy a készüléken nagyon kockázatos itt módosítani bármit is, ezért ha nem vagyunk biztosak a dolgunkban, inkább bízzuk hozzáértő kezekre mindezt, így nem kell tartanunk egy általunk előidézett hardveres meghibásodástól, vagy egy jelentős adatvesztéstől.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top