Redmi AX5: a legolcsóbb WiFi 6 router

Redmi AX5: a legolcsóbb WiFi 6 router

Június elején a Xiaomi Redmi hivatalosan is kiadta első Wi-Fi 6 routerét, a Redmi AX5-öt, amely -értelemszerűen- támogatja a legújabb Wi-Fi 6 sztenderdet, és Mesh hálózati képességgel is bír. Qualcomm 5 magos chipet, nagyméretű, 256MB-nyi memóriát, 4-utas Qorvo független jelerősítőt, és alaposan testreszabott Tencent online játékgyorsítást is kapott, amellyel a büdzsé árkategória ellenére funkcionálisan a zászlóshajók szintjére emelték. Jelenlegi árát tekintve a legolcsóbb létező WiFi 6 router a piacon.

Redmi Router AX5: WiFi 6 támogatás

A Wi-Fi 6 (802.11ax) a WiFi szabványok új generációját jelenti, amely nagyfokú fejlődés az átviteli sebesség , a jel-lefedettség és az adatátvitel terén a korábbi Wi-Fi 5 (802.11ac)-höz képest. Különösen az olyan, gyakori szcenárió esetén, amikor több eszköz is csatlakozik egyszerre a hálózatra, a WiFi 6 router jelentősen csökkenti a látenciát és az adatátviteli akadozást. Az AX5 természetesen gyorsabban használható azokkal a mobil eszközökkel, amelyek támogatják a WiFi 6 szabványt, mint pl. az iPhone 11, a Redmi K30 Pro, és így tovább.

Összehasonlítva egy jelenlegi átlagos, háztartásban elérhető WiFi5 AC1200 routerrel, a Redmi AX5 WiFi 6 vezeték nélküli üzemmódban max. 52%-kal jobban teljesít. A gigabites hálózati porton keresztül egy nagyfelbontású film letöltési ideje 8 másodperc.

Redmi Router AX5 bemutató: Qualcomm Chippel szerelve

Chip szempontjából a Redmi AX5-nél a Qualcomm alkalmazása mellett döntöttek. A vállalati környezetre tervezett 5 magos  Qualcomm IPQ6000 otthoni használatban is könnyedén biztosítja a hálózati stabilitást minden körülmények közt. A Redmi AX5 routerben a 4 magos, 64 bites A53 CPU 1,2 GHz-en ketyeg, az ötödik mag egy 1,5 GHz-es NPU, ez így összesen 11040DMIPS számítási teljesítményt nyújt.

Az új 14 nanométeres generáció kisebb méretben nagyobb teljesítményt koncentrál, jelentősen csökkentve az energiafelhasználást és a hőfejlődést (20%-kal). Az AX5 rendelkezik egy független hálózatgyorsító motorral (ez a korábban említett egymagos 1,5 GHz-es NPU), amelyet arra terveztek, hogy a hálózati forgalmat kezelje.  Míg az átvitelt 21%-kal növelték, a CPU terhelését sikerült 95%-kal csökkenteni, ami jelentősen javít az adattovábbítási teljesítményen, és redukálja a késedelemből adódó várakozást. Nagyfelbontású, 4K videók nézése közben akár játszhatunk is barátainkkal, és búcsút inthetünk a több alkalmazás egyidejű futtatásakor megszokott játékbeli akadozásnak és a frame drop-nak. 

A stabil jellefedettség biztosítása érdekében a Redmi AX5 4 db nagy teljesítményű Qorvo független jelerősítőt használ. Az integrált erősítőkkel összehasonlítva, a jelerősség 4 dB-lel nőtt, és az elméleti lefedettség 50%-kal nagyobb.

Az AX5 ugyancsak támogatja az OFDMA, MU-MIMO, és egyéb technológiákat, valamint a többszörös Mesh hálózatot (upgrade formájában lesz elérhető még ez év júluis 15. előtt). Az OFDMA technológia lehetővé teszi, hogy a router max. 8 eszköz számára küldjön adatot egy átviteli lépésben, és a hálózati késedelem 66%-kal csökkenthető. A MU-MIMO segítségével többen és sokkal simábban szörfözhetnek egyidejűleg az interneten; a többszörös MESH (hamarosan, júl. 15 előtt elérhető) technológia segítségével pedig búcsút mondhatunk annak a dilemmának, hogy egy routerünk legyen egy csomó holt térrel, vagy több routerrel szórjuk be a gyenge jelerősségű sarkokat. A Mesh képes alkalmazkodni különféle komplex alaprajzú lakások szobaelrendezéseihez, és problémamentesen lefedni a teljes házunkat

Redmi Router AX5: eszközhozzáférés

Hozzáférés szempontjából az AX5 nagyméretű, 256MB-nyi memóriával lett ellátva, ami egyidejűleg 128 eszköz kapcsolódását teszi lehetővé hozzá. Amennyiben Xiaomi okoseszköz kapcsolódik a hálózatra első alkalommal, azt a Mi app segítségével tehetjük meg, így nincs szükség jelszó manuális beírására. A Redmi AX5 router támogat egy sor, a piacon közismert okosotthon-eszközt, s képes egy kattintással felmérni azok potenciális biztonsági réseit.

Ami a gamer-szcenáriókat illeti, az AX5 a Tencent beépített online játékgyorsító technológiáját használja, amely támogatja a közismert kínai és tengerentúli játékok gyorsítását, és lefedi a különféle PC-s, mobiltelefonos és konzolos platformokat. Az ultra-alacsony késedelem stabilabb, és ezt a játékélményt 3 hónapig ingyenes tagsággal biztosítják.

Redmi AX5 elérhetőség

A Redmi AX5 hivatalos magyarországi ára még nem ismeretes. Kínai webáruházakban átszámítva kb. 11 000 Ft-ért volt előrendelhető megjelenése előtt, ami nagyon biztató.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top