Elképesztő zoom-technológiával jöhet a Xiaomi következő felsőkategóriás okostelefonja

Elképesztő zoom-technológiával jöhet a Xiaomi következő felsőkategóriás okostelefonja

Az utóbbi néhány évben kifejezetten sokat fejlődtek a mobilos fotózás tekintetében a Xiaomi okostelefonjai. Bár soha nem voltak különösebben elmaradva a konkurenciától a kínai gyártó eszközei, a felsőkategóriás készülékek ár-arány értékben például kifejezetten gyakran szorongatták meg a többieket, ugyanakkor néhány hónappal ezelőtt érezhetően még nagyobb szintet lépett a gyártó.

Mi sem bizonyítja ezt jobban más, mint a Xiaomi Mi Note 10, mely a világ első olyan szélesebb körben forgalmazott okostelefonja volt, amelyik 100 megapixelnél jobb teljesítményű kamerát kapott. Nem szabad elfelejteni, hogy a Samsung technológiáját használták fel ebből a célból, akik viszont ennek ellenére is csak jóval később, a Galaxy S20-szal lépték meg ezt az újdonságot, tehát ennyire jelentős piaci szereplővé nőtte ki magát a közelmúltban a Xiaomi.

A legfrissebb hírek szerint pedig a kínaiak hamarosan újabb irányban terjeszkednek a mobilos fotózás világában, így miután a megapixelek tekintetében egy ideig nem várható jelentősebb előrelépés, ezért most a zoom-technológiával szeretnének magasabb szintre lépni.

Jöhet a 12x-es optikai zoom?

Belsős forrásokra hivatkozva több külföldi magazin is azt állítja ugyanis, hogy a Xiaomi Mi Note 11 közvetlen elődjéhez hasonlóan – ahol ugyebár a 108 megapixeles szenzor miatt tátottuk el a szánkat – jelentős szintet léphet majd a zoomolás tekintetében, ezáltal a készülék meghonosíthatná a 12x-es optikai zoomot, ami ismét abszolút rekorder lehetne a piacon.

Az eddigi legjobb zoom-technológiát ugyanis a Huawei P40 Pro+ tudja felvonultatni, lévén ebbe a készülékbe 10x-es optikai nagyítás került – természetesen kizárólag a hátlapi főkamera tekintetében –, így a Xiaomi utat mutathatna ebben a tekintetben. A kapcsolódó technológia állítólagosan a gyártó saját fejlesztése lehet, egyelőre azonban senki sem tudja még biztosan, hogy miként valósíthatják meg. A rivális kínai gigavállalat például sok prizmával és tükörrel talált rá megoldást, de rengeteg más lehetőség áll a technológia előtt.

Periszkópos kamera 120x-os digitális zoommal

A napokban előkerült értesülések szerint a Xiaomi már hónapok óta készül a kérdéses technológiával, mely nagy valószínűséggel egy periszkópos kialakításra épülhet fel, és a lencsék távoli elhelyezésével tudják megvalósítani ezt az értéket, amivel a digitális zoom mértéke akár 120x-os mértékűre növekedhet.

Lényeges, hogy a Xiaomi ezúttal szinte biztosan nem a HMX szenzorban gondolkozik a fentiek megvalósításához, sokkal nagyobb valószínűséggel kaphat a készülék egy CMOS képalkotó alapot, ami HM2 kódnév alatt készülődik a háttérben, hardveres szempontból pedig szintén a Samsungtól származhat.

Az egyéb hardverek tekintetében a feltételezett Mi Note 11-ről úgy hírlik, hogy a Snapdragon 765G lapkakészletre épülhet majd fel – bár nagyobb a valószínűsége egy erősebb chipsetnek –, ami mellett a 8-12GB RAM és természetesen az 5G-támogatás egyaránt borítékolható lesz.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top