4+1 kérdés, amit fel kell tenni robotporszívó vásárlása előtt

4+1 kérdés, amit fel kell tenni robotporszívó vásárlása előtt

Mindenki nevében határozottan kijelenthetjük, hogy senki sem szereti a házimunkát. Emiatt nem meglepő, hogy egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek itthon is a különféle automatizált eszközök, melyek segítenek rendet tartani a lakásban, így járványszerű terjedés tapasztalható például a robotporszívók piacán.

A Xiaomi ezen a téren kifejezetten széles termékpalettát kínál, a belépő szinttől kezdve, a középkategórián át a legmagasabb igényeket kielégítő termékekkel kecsegtet, legyen szó a Xiaowa Lite-ról, a Roborock S50-ről vagy a Roborock S55-ről. Hogy mit kell figyelembe vennünk egy ilyen termék megvásárlása előtt? Mindenekelőtt az alábbi kérdéseket feltétlenül tegyük fel magunknak!

1. Működhet-e egy robotporszívó az otthonunkban?

A legáltalánosabb probléma egy robotporszívó vásárlása esetén, hogy a leendő tulajdonosok nincsenek tisztában az eszközök korlátaival. Bár ezek az automatizált háztartási gépek mindenhol működésre bírhatók, azonban akkor tudják a leghatékonyabban kifejteni a hatásukat, ha az összes helyiséget körbe tudják járni akadálytalanul. A klasszikus emelt küszöbbel ellátott lakásokban tehát egy ilyen porszívó könnyen elakadhat, kivéve ha rendelkezik olyan funkcióval, amivel képes akár 1-2 centiméteres akadályok legyűrésére is. Egy ilyen eszköz – a Xiaomi Roborock S55 például ilyen – előtt nincs akadály!

2. Mekkora lakást akarunk tisztán tartani vele?

A robotporszívókat értelemszerűen nem arra találták ki, hogy centiméteres vastagságú koszt összeszedjenek a padlóról, inkább az állandó portalanítás, a fertőtlenítés és az általános tisztántartás a feladatuk. Lényeges azonban olyan típust választani, amivel az egész otthonunk könnyedén tisztán tartható, ezáltal egy 120 négyzetméteres családi házba ne vegyünk 20 perc alatt lemerülő, aprócska tartállyal rendelkező belépő kategóriát – ami egy panellakásban viszont ideális lehet –, hanem nézzük meg alaposan a kapcsolódó teljesítményeket.

3. Szőnyeget is tisztítanánk vele?

Vannak robotporszívók, melyek nem alkalmasak minden felület tisztítására. Ha nemcsak parketta és járólap, hanem szőnyeg is van a lakásban, akkor érdemes odafigyelni arra, hogy a kinézett típust szőnyegre is ráengedhetjük-e. Egy 2000 Pa szívóerővel rendelkező eszköznek például már a hosszabb szőrméjű szőnyegek sem jelenthetnek akadályt!

4. Milyen felszereltségű robotporszívót vegyek?

Egyszerű, de mégis nehéz kérdés! Amennyiben hetente egyszer mi is átrohannánk a lakáson egy porszívóval, elegendő lesz a belépőszintű készülékek közül válogatnunk, ha viszont teljes egészében egy robotra bíznánk a padló tisztántartását, akkor érdemes lesz nagyobb tudásút választani. Különösen fontos mindez nagyobb alapfelület, illetve többféle típusú burkolat mellett, hiszen ilyenkor beállítások függvényében hol egyszerű porszívóként, hol nedves takarítógépként is üzemelhet az eszköz.

+1. Nekünk kell programozni?

Programozásnak nem neveznénk, de a robotporszívók beállítása mindig a tulajdonos feladata. Szerencsére ma már annyira felhasználóbarát szoftverek társulnak ezekhez az eszközökhöz, hogy főként a Xiaomi termékeihez elegendő a kapcsolódó okostelefonos applikáció, amivel akár még a munkahelyről is adhatunk parancsokat a kis takarítógépnek. A beállítások lehetősége kis túlzással végtelen, így csak rajtunk múlik majd, hogy mennyire ássuk bele magunkat az egyes funkciókba, de kellő odafigyelés mellett egy robotporszívó nagyon hasznos társ tud lenni.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top