Xiaomi telefonom beázott, mit csináljak?

Xiaomi telefonom beázott, mit csináljak

A beázott okostelefonok javítása minden esetben óriási fejtörést okoz nemcsak a tulajdonosok, hanem a szervizek számára is, hiszen egy vízbe ejtett készülék problémáját össze sem lehet hasonlítani például egy törött kijelzővel vagy egy hibás akkumulátorral.

Mindez pedig nemcsak a Xiaomi telefonjaira igaz állítás, hanem minden egyes gyártó készülékéről elmondható abban az esetben, ha nem rendelkezik nagyon speciális bevonattal, ami segítséget nyújt abban, hogy például merülés esetén a készülék ne tudjon beázni.

Ilyen protekcióval azonban a legtöbb okostelefon nem rendelkezik, ezért a beázás vagy a vízbe ejtés óriási fejtöréseket okoz, sőt rengeteg tévhit is terjed azzal kapcsolatban, hogy mit szabad és mit nem szabad csinálni ilyen esetben egy készülékkel.

Ezért az alábbiakban összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót arra az esetre, ha Xiaomi telefonunk beázott volna, kitérve olyan lényeges információkra, minthogy mi történik az az eszközben a nedvesség hatására, milyen esetekben nem lehet már javítani, illetve melyek azok a házi praktikák, amelyek biztosan nem segítenek.

Mi történik a telefonunkkal a beázást követően?

A beázás kapcsán fontos tudni, hogy megvannak a maga fokozatai, ezért minden esetet egyediként kell kezelni, hiszen közel sem mindegy, hogy egy vízben konkrétan elmerült készülékről beszélünk, vagy egy olyan eszközről, amire csak ráfröccsent vagy ráfolyt némi nedvesség, de a belső hardverekig nem jutott el.

Azt ugyanis bizonyára mindenki tudja, hogy az elektronikai eszközök nem kedvelik a nedvességet, ezért ha telefonunk vízbe esik, akkor egyszerre több résen keresztül víz kerül a belső hardverekhez.

Természetesen közel sem mindegy, hogy a telefon mennyi időt volt víz alatt, vagy hol érte a nedvesség, hiszen sok helyen csak szivárgással tud bejutni az elektromos alkatrészekhez, ami komoly gondokat idézhet elő.

Ennek az oka, hogy minden készülék belső áramkörökkel működik, melyeken elektromos töltések szállítják az adatokat úgy, hogy valamennyi esetben a lehető legkisebb ellenállás irányába haladnak. Ez alapesetben a fém, azonban amint víz kerül az alkatrészekhez, ez a rendszer hirtelen megszakad.

Hogyan tesz kárt a víz a telefon elektronikájában?

A víz ugyanis összekötő közeget képviselhet két olyan alkatrész között, melyeknek nem szabadna közvetlen kapcsolatban állniuk, így az elektromosság hatására gyakorlatilag kisülnek, elektromos zárlat keletkezik az eszközben, amitől az áramkörök és az alaplapi biztosítékok egyaránt meghibásodhatnak.

Ettől egy okostelefon teljes egészében működésképtelenné tud válni gyakorlatilag rögtön a beázást követően. Ha azonnal nem is tapasztalunk problémát, akkor sem nyugodhatunk meg, hiszen a nedvesség hatására a fém alkatrészek korrodálódhatnak, ami olyan helyeken okozhat problémát, amit gyakorlatilag még szervizes körülmények között is lehetetlenség megtalálni.

Az okostelefonok alkatrészei ugyanis rendkívül aprók, ezért a beázáshoz kapcsolódó hibák szabad szemmel gyakran nem is láthatók. Ezért például a korrózió is gyakran teljesen láthatatlan marad, miközben képes arra, hogy összeköttetést nyújtson különféle alkatrészek között, ami elektromos zárlathoz vezet.

A sós víz nagyobb bajt okozhat

Miközben az édesvíz is nagyon súlyos gondokat idézhet elő egy beázás esetén, itt fontos kiemelni, hogy a sós víz ebből a szempontból még nagyobb gondot okozhat, aminek az oka nem más, minthogy összetételéből fakadóan sokkal jobban vezeti az elektromosságot.

Még nagyobb gond, hogy a sós vízből képes kicsapódni a só, gyakorlatilag kikristályosodik a telefonban, ami óriási probléma lehet valamennyi elektromos alkatrésznél. A sós víz is tud korrodálni, de ennél nagyobb baj, hogy maró hatással rendelkezik, ami még tovább növeli a készüléken belül a rövidzárlat lehetőségét.

A beázás utáni első teendő az áramtalanítás

Bár az alábbiakban bővebben is kifejtjük majd, hogy mit szabad és mit nem szabad tenni egy okostelefonnal, ha vízbe esett, ugyanakkor van egy nagyon fontos dolog, amit érdemes észben tartani, ha ilyen baleset ért minket.

Előfordulhat ugyanis, hogy bár telefonunk elmerült a vízben, a gyors reakciónknak köszönhetően azonban működőképes maradt, ránézésre nem jutott nedvesség a belső alkatrészekhez. Ilyenkor sokan úgy vélik, hogy nagyon szerencsések, hiszen megúszták a bajt!

Csakhogy a helyzet a legtöbbször nem ennyire egyszerű, hiszen a nedvesség 99 százalékban mindig bejut a belső alkatrészekhez, legfeljebb később okoz valami problémát. Ezt – az adatvesztéssel és a komolyabb károkkal együtt – könnyedén megelőzhetjük az azonnali áramtalanítással.

Noha az akkumulátort a mai készülékekből már nem lehet kivenni, de a kikapcsolás éppen elegendő lehet ahhoz, hogy áramtalanítsuk a telefont, így megelőzzük a nagyobb problémákat, noha a jelentősebb beázásokon – korrózió problémája miatt – jellemzően ez sem segít hosszabb távon.

Ezek a beázáskor leginkább érintett alkatrészek egy Xiaomi telefonnál

Ha a vízben elmerül a telefonunk, és hosszú másodpercekig, esetleg percekig a víz alatt volt, akkor vélhetően nem maradt olyan alkatrésze, amihez nem jutott el a nedvesség. Ha viszont csak valami ráfröccsent vagy ráfolyt, akkor már különbséget tudunk tenni olyan elemek között, melyeket jobban érintett a probléma.

Alapvetően ugyanis minden okostelefon egy zárt rendszer, de például az olyan portok, mint a töltőcsatlakozó, a jack-aljzat vagy éppenséggel a SIM- és memóriakártyát fogadó tálca különösen érzékeny pontoknak tekinthetők.

Ezeken keresztül a nedvesség sokkal könnyebben képes lesz behatolni a telefon belsejébe a kisebb-nagyobb réseken át, ahol óriási gondot okozhat. Egy kisebb beázásnál azonban a nedvesség megmarad ezeken a pontokon, így kiszárításukkal vagy cseréjükkel könnyedén orvosolható a készülék.

Nagyobb a baj, ha a nedvesség ezeken a pontokon mélyebbre tudott hatolni. Ha vízben elmerült telefonról van szó, általában mindig érintettek az olyan belső alkatrészek is, mint amilyen például az alaplap, a lapkakészlet, a memória, a kamerarendszer vagy éppen a mikrofon és a hangszóró.

Míg utóbbiak cserélhetők, addig egy alaplapi hibát már nem érdemes javítani vagy orvosolni, hiszen ott a készüléken belül zárlat keletkezhetett, ami több csatlakoztatott elemet is tönkre tudott tenni. Így ha ki is derül, hogy melyek az érintett alkatrészek, a javítás gyakran nagyobb összegeket emésztene fel, mint egy új készülék vásárlása.

Ez utóbbi valamennyi alaplap-hibás telefonról elmondható!

Hasznos tanácsok, amelyek segíthetnek, ha beázott a telefonunk

Ha valakinek beázott a telefonja, biztosan az a legelső gondolata, hogy kihozza a helyzetből a legtöbbet, és olyan dolgot tegyen, amivel elősegítheti a készülék megmentését. Itt érdemes megjegyezni, hogy sajnálatos módon a beázásnak is vannak fokozatai.

Amennyiben a készülék elmerült a vízben, akkor azt az esetek döntő többségében már nem lehet javítani. 

A kisebb beázások és fröccsenések hatására tönkrement eszközök esetében azonban még jó eséllyel meg lehet menteni magát a hardvert és a rajta tárolt adatokat, ehhez azonban elengedhetetlen betartani néhány nagyon fontos szabályt.

Az első lépés, hogy kikapcsoljuk a telefont

Ahogyan fentebb is említettük már, egy beázás esetén az a legfontosabb, hogy telefonunkban mielőbb megszüntessük az elektromos jeláramlást, amit a készülék kikapcsolásával érhetünk el. 

Ha a telefon a beázás hatására magától kikapcsolt, akkor jellemzően már feleslegesek a további teendők, hiszen ott olyan rövidzárlatok keletkezhettek, melyek tönkretették a fontosabb belső alkatrészeket. Amennyiben azonban kisebb beázásról van szó, és az eszköz működik, a mielőbbi kikapcsolás rendkívül fontos!

A tokot azonnal távolítsuk el

Amennyiben telefonunk tokban volt, amikor a beázás történt, akkor a kikapcsolás utáni első lépésünk az legyen, hogy eltávolítjuk róla a védőtokot. Nagyon fontos, mert a tok peremei rengeteg vizet tudnak felfogni, melyek utólag befolyhatnak olyan helyekre, ahol még nagyobb problémát okozhatnak később.

Vegyük ki a SIM kártyát és a memóriakártyát

Noha a víz önmagában nem tud kárt tenni a SIM kártyában és a memóriakártyában, ha kis mennyiségben és rövid ideig éri, azonban a hosszabb ideig tartó nedvesség, vagy az annak hatására bekövetkező elektromos kisülés és zárlat már könnyedén képes használhatatlanná tenni ezeket a kiegészítőket. Ezért a beázás után mindig távolítsuk el és szárítsuk meg őket mihamarabb.

Törölgessük és szárítsuk meg a készüléket

Újabb lényeges lépés a beázást követően, hogy telefonunkról minél előbb törölgessük le a felesleges nedvességet. Használjunk hozzá papírtörlőt, és ügyeljünk arra, hogy inkább itassuk fel a nedvességet, és ne a nyílások felé terelgessük, mert az tovább fokozhatja a beázásból fakadó kellemetlenségeket. Ezt követően hagyjuk szabad levegőn a telefont, hogy száradjon.

Mielőbb forduljunk szervízhez

Ha elvégeztük a fentieket, akkor a legfontosabb, hogy telefonunkat mielőbb szervizbe vigyük. Ne próbáljuk meg otthon szétszerelni, mert a nedvesség rengeteg meglepetést okozhat, ezért bízzuk inkább szakértő kezekre a javítást.

Lényeges, hogy ha a telefon már elmerült a vízben, akkor javítása gyakorlatilag lehetetlenné válik, vagy tetemes költségeket emészt fel, a WC-be esett eszközökkel pedig higiéniai okokból nem foglalkozik a legtöbb javítóműhely.

FONTOS: A Xiaomi Szerviz sem javít vízben elmerült vagy WC-be esett okostelefonokat!

Ezt ne csináld, ha beázott a telefonod

A beázott okostelefonok kapcsán sajnos rengeteg tévhit terjed a világhálón. Megannyi házi praktika és egyéb hasznos tanácsnak beállított teendő, melyek többségével sajnos a legtöbbször inkább csak ártunk, mint használunk a készülékünknek.

Ezért összeállítottunk néhány olyan dolgot, amit beázás után semmiképpen se próbáljunk ki, mert nagy kárt okozhatunk vele a telefonunk számára.

Soha ne próbáljuk meg bekapcsolni

Ha a készülék kikapcsolt a beázástól, akkor jellemzően már soha többé nem is fog bekapcsolni. Amennyiben kisebb vízkárt szenvedett, és mi kapcsoltuk ki, természetesen akkor se próbálkozzunk a bekapcsolással a szerviz előtt.

Ennek az oka nem más, minthogy még napokkal az eset után is maradhatott benne annyi nedvesség az áramkörök közelében, hogy a bekapcsolást követően az eszköz zárlatot kap, és éppen ezzel adjuk meg számára az úgynevezett kegyelemdöfést.

Ne rázzuk meg a telefont

Sajnos elég ösztönszerű reakció, hogy miután a készülék beázott, a tulajdonosa megrázza abban a hitben, hogy a víz majd így kifolyik belőle. Ez azonban sajnos közel sem ennyire egyszerű, éppen ellenkezőleg.

Ha a telefont rázogatni vagy kopogtatni kezdjük, akkor szinte biztos, hogy a belekerült víz olyan helyekre is eljut, ahová normál esetben nem, ezért könnyedén nagyobb kárt okozhatunk benne.

Nem szabad belefújni a telefon nyílásaiba

A rázogatás mellett a telefon réseibe történő belefújás még nagyon gyakori cselekedet, ami előfordulhat beázás után, csakhogy ez is több gondot okozhat, mint amennyit használ. Még akkor is, ha csak szájjal fújnánk bele, de eszközt használva még nagyobb bajt idézhetünk elő.

Különösen akkor, ha olyan nagy nyomás előállítására képes eszközzel próbálkoznánk, mint a kompresszor vagy a sűrített levegős spray, de a hajszárító, sőt egy egyszerű ventilátor is képes arra, hogy a beszivárgott folyadékot még mélyebbre tolja és szétoszlassa a készülék belsejében.

A gombokat sem szerencsés nyomkodni

Amennyiben a beázás hatására a telefon kikapcsolt, ne próbáljuk meg bekapcsolni vagy nyomkodni a gombokat, még a hangerő szabályozóit sem, mert az szintén komoly gondokat idézhet elő, hiszen a felgyülemlett vizet a belső hardverek irányába préselheti.

Természetesen egyetlen eset jelent kivételt: ha beázáskor a telefon nem kapcsolt ki magától, akkor a bekapcsológombot addig megnyomhatjuk, amíg a készülék ki nem kapcsol, azaz gyakorlatilag le nem áramtalanítja magát.

Sem a hűtés, sem a fűtés nem tesz jót a beázott telefonnak

Mivel bizonyos közegben a hűtés és a fűtés is szárító hatással rendelkezik, ezért sokan úgy próbálják meg orvosolni a beázott okostelefonjukat, hogy odateszik a klímához vagy ráteszik a radiátorral. Az extrém hőmérsékleti különbségek azonban csak nagyobb kárt tehetnek a készülékben.

Eleve már a túl magas vagy túl alacsony hőmérséklet is probléma, azonban gondolni kell például arra, hogy mindegyik hatására párakicsapódás keletkezhet az eszköz belsejében, amitől olyan további helyekre is eljuthat a nedvesség, ahová normál esetben nem szabadna neki.

Annyira extrém tippek is vannak a világhálón, miszerint a beázott telefonnak az a legjobb, ha a fagyasztóba tesszük néhány órára. Aki azonban ismeri a fizika törvényeit, az pontosan tudja, hogy ezzel csak aláírjuk a készülék halálos ítéletét, hiszen a fagyhatás miatt a nedvesség térfogatváltozáson esik át, és nagyobb kárt tesz a hardverben.

Soha ne szedjük szét otthon a készüléket

Nagyon lényeges, hogy otthoni körülmények között soha ne szedjük szét a készüléket, mert azzal az esetek döntő többségében mindig inkább csak ártunk majd, mint használunk. Nemcsak a nedvességet terelhetjük olyan helyre, ahol komolyabb gondot okoz, hanem az egyes alkatrészekben is visszafordíthatatlan károkat tehetünk, miközben lehet, hogy a készülék javítható lett volna. 

Ne hallgassunk internetes fórumokon olvasott véleményekre

Végül, de nem utolsó sorban nagyon fontos, hogy a beázott telefonnal ne kövessünk internetes fórumokon olvasott véleményeket és tanácsokat. Tapasztalataink szerint ugyanis ezek többsége inkább árt, mint használ a készüléknek, így a fenti alapszabályok betartását követően inkább forduljunk szervizhez a kapcsolódó problémával.

Gondoljunk a megelőzésre

Természetesen Xiaomi telefonunk beázása kapcsán is az a legfontosabb, hogy gondoljunk az úgynevezett megelőzésre. Nyilvánvaló, hogy a balesetekre nehéz, gyakran lehetetlen felkészülni, de amennyiben tisztában vagyunk a kockázati tényezőkkel, akkor érdemes inkább előre gondolkozni.

Példának okáért a fürdőszobában soha ne használjuk a telefonunkat, ne helyezzük el olyan asztalon, ahol üvegekben vagy poharakban valamilyen ital található, de esős időben is fontos jó alaposan meggondolni, hogy mikor és hol vesszük ki a zsebünkből a készüléket.

Amennyiben medencés partira vagyunk hivatalosak, vagy strandra, tengerpartra megyünk, akkor érdemes a telefonunkat inkább biztonságos helyen hagyni, vagy ha mégis fontos lenne, hogy mellettünk legyen, akkor vásároljunk hozzá vízálló tokot, ami megvédi, ha esetleg víz érné.

Amennyiben mégis bekövetkezett a baj, tartsuk be a fentiekben elhangzott utasításokat és mielőbb vigyük szervizbe készülékünket. A Xiaomi Szerviznél valamennyi kisebb beázást elszenvedett okostelefont képesek vagyunk rövid határidőkkel és garanciális munkavégzéssel javítani, azonban a vízben elmerült, fürdőkádba, medencébe, kézmosóba vagy WC-be esett telefonokat nem vállaljuk!

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top