Elképesztő 210W-os gyorstöltőt mutatott be a Xiaomi

210W-os gyorstöltőt mutatott be a Xiaomi, ami 8 perc alatt feltölti a telefont

Miután az akkumulátorok kapacitásával az okostelefonok gyártói elérték határaikat, azaz egyelőre nem várható, hogy belátható időn belül 5000 mAh-s telepeknél nagyobbak kerüljenek a készülékekbe, egyre többen látnak alternatív megoldást a gyorstöltésben.

Ezen a téren pedig a Xiaomi minden kétséget kizáróan az élmezőnyben helyezkedik el, amit mi sem bizonyít jobban más, minthogy a kínai gyártó nemrégiben bemutatott egy 210W-os gyorstöltőt, amivel világrekord teljesítményt sikerült elérniük a piacon.

8 perces töltési ciklus 0-ról 100 százalékra

Mint ismert, a gyorstöltés jelenlegi rekordját az IQOO nevű – egyébként szintén kínai – gyártó tartja, akik 200W-os gyorstöltőjükkel minden korábbi eredményt túlszárnyaltak néhány hónappal ezelőtt, de éppen itt volt már az ideje annak, hogy valaki ezt is megfejelje.

Ezért a Xiaomi kidolgozott egy új technológiát, és bemutatta 210W-os gyorstöltőjét, ami elképesztően meggyőző teljesítménnyel kecsegtet, hiszen képes arra, hogy mindössze 8 perc leforgása alatt feltöltsön egy kompatibilis okostelefont 0-ról 100 százalékra.

A gyártó egy átalakított Xiaomi 11 Ultra okostelefonnal végezte el a kapcsolódó teszteket, méghozzá egy 4000 mAh-s, teljesen szabvány akkumulátor társaságában, az eredmények pedig rögtön megkapták a tanúsítványt, ezáltal hivatalos: a kínaiak világrekordot döntöttek a gyorstöltés kapcsán.

10 perc volt a korábbi rekord

Mint említettük, a gyorstöltés eddigi rekordját az IQOO tartotta a 200W-os töltőfejjel, azonban ezzel az egységgel még legalább 10 percet igényelt az, hogy egy teljesen lemerült gyári akkumulátort teljes egészében feltölthessenek.

A Xiaomi ezt tudta most 2 perccel lecsökkenteni, és alighanem ez még messze nem a verseny vége, hiszen vészesen közeledünk a 250-300W-os gyorstöltők irányába, melyek a jövőben újabb rekorderedményeket érhetnek el úgy, hogy közben biztonságos keretek között tartják a töltést.

Bár önmagában a 8 perc sem egy rossz eredmény – sőt, jelenleg világelső –, azonban igazán nagy áttörést az jelenthet majd, ha a töltési ciklust 5 perc alá sikerül csökkenteni. Erre a Xiaomi technikájának minden lehetősége meglesz a jövőre nézve, így biztosan nem a 210W-os gyorstöltés tekinthető az út végének.

Az viszont már ennek ellenére is jól látható, hogy nincsenek olyan nagy előrelépések, mint korábban a 120W-os gyorstöltés esetén – ahol gyakorlatilag rögtön dupláztak –, emiatt és a válsághelyzetből kifolyólag a technológiai fejlődés tehát alighanem lelassulhat a jövőben.

Mikor kerülhet forgalomba a 210W-os gyorstöltő?

Adja magát a kérdés a fentiek után, hogy bár a 8 perces töltési ciklus valóban elragadó, azonban mikor találkozhatunk majd vele elsőként a boltok polcain, illetve melyik lehet az első telefon, amihez a Xiaomi hozzácsomagolhatja?

Erről a gyártó egyelőre nem adott még konkrét tájékoztatást, abban azonban biztosak lehetünk, hogy a technológia működik, hiszen hivatalos tanúsítvány tartozik hozzá, ezáltal minden hivatalos szerv ellenőrizte, biztonságosnak és működőképesnek nevezte, azaz nincs akadálya a sorozatgyártásnak.

Emiatt szinte biztos, hogy vagy a következő, vagy az azutáni Xiaomi zászlóshajók mellé kerülhet majd elsőként a 210W-os gyorstöltő, így az első potenciális jelentkező minden kétséget kizáróan a Xiaomi 13-as termékcsalád lehet, de azon belül is a legdrágább modellként várható Ultra variáns.

Érdekes kérdés még, hogy a tesztek során a Xiaomi egy 4000 mAh-s akkumulátorral tesztelte a gyorstöltést, így kérdéses lehet még, hogy a majdani első 210W-os gyorstöltővel érkező telefonjuk is csak ekkora telepet kaphat-e vagy megnövelik a tőlük megszokott 5000 mAh-s szintre.

Amennyiben ugyanis utóbbi bekövetkezik, akkor nyilvánvalóan a 8 perces töltési idő is emelkedik majd valamilyen mértékben, hiszen minél nagyobb az akkumulátor kapacitása, jellemzően annál inkább megnövekszik a töltés időtartama is, azonban nehéz megjósolni, hogy a plusz 1000 mAh mennyivel növelné az értékeket.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top