NFC használata és beállítása Xiaomi telefonokon

NFC beállítása Xiaomi

A modern világ határozottan a vezeték nélküli technológiák irányába mozdult el az elmúlt néhány évben, így folyamatosan érkeznek az újabb megoldások, melyek ebből a szempontból megkönnyíthetik az életünket.

A Bluetooth technológiát ma már például biztosan mindenki ismeri és használja, akinek van saját okostelefonja, de ennek a megoldásnak akadnak úgymond korlátai, különösen abban az esetben, ha fontos a biztonság. 

Ezért kezdett el rohamosan terjedni a közelmúltban az NFC technológia, ami szintén egyfajta vezeték nélküli megoldásnak tekinthető, ellenben sokkal biztonságosabban, illetve lényegesen kisebb hatótávval.

Mi az az NFC?

Az NFC a Near Field Communication kifejezés mozaikszava, aminek részeként mobilkészülékek, vagy okoseszközök és okospanelek között lehetőség van a biztonságos adatátvitelre – méghozzá maximum 15-20 centiméteres távolságból.

A technológia rádióhullámokkal üzemel, és a konkrét fájlcsere mellett a legkülönfélébb digitális adatok átvitelére is alkalmas, így például a mentett adatok vagy a névjegyek biztonságos megosztása határozottan gyakori alkalmazási területe.

A legtöbbször azonban az NFC-t minden kétséget kizáróan az érintésmentes fizetéskor lehet alkalmazni hatékonyan. Ma már valamennyi bank támogatja a technológiát, aminek részeként a telefonunk gyakorlatilag bankkártyaként alkalmazható.

Nincs más teendőnk, csak egy Google Play virtuális tárca hozzáadása, ami menti a bankkártyás adatokat, így lehetőségünk nyílik arra, hogy a megfelelő korlátozások, jelszavak vagy éppen biometrikus azonosítás segítségével szinte bárhol fizethessünk a telefonunk segítségével.

Az NFC előnyei

Az NFC egyik legnagyobb előnye, hogy a technológia ma már óriási lefedettséget kínál, rengeteg szolgáltatónál elérhető, hovatovább szinte mindegyik okostelefon teljes mellszélességgel támogatja. 

Ennek megfelelően a Xiaomi valamennyi aktuális modelljén alapfelszereltségnek tekinthető az NFC, így bátran ismerkedhetünk vele, hiszen nagyon sok előnnyel rendelkezik, mindemellett pedig rendkívül kényelmes is egyben.

A biztonság mellett a számos felhasználási mód, valamint a gyorsaság sorolható a legnagyobb előnyök közé. Az NFC-nek ugyanis nem kell hosszú másodpercekig gondolkoznia két eszköz párosításakor, gyakorlatilag egy szempillantás alatt összeköt két addig vadidegen készüléket.

Ennek a feltétele, hogy megfelelő távolságban legyenek egymástól, illetve a telefon kijelzője legyen feloldva, ami biztosítja, hogy csak az fizethessen vele, aki ismeri a jelszót, a feloldókulcsot vagy jogosult az ujjlenyomat-olvasó kezelésére, ami rendkívül nagy biztonságot ad a technológia használatának.

Az NFC-hez mindkét oldalról szükséges némi hardveres megoldás, egy-egy apró chip, amelyek sok esetben akár matricaként is kaphatók, ezzel óriási programozhatóságot, megannyi lehetőséget adva a kezünkbe, ami a hétköznapi felhasználás során egyaránt hasznos lehet.

Elegendő például csak egy NFC matricát felhelyezni az éjjeli szekrényre, majd rátenni a telefont ahhoz, hogy megfelelő programozás esetén azonnal kalibrálja az ébresztőt a megfelelő időpontra, így biztos, hogy soha nem alszunk majd el reggel.

NFC bekapcsolása Xiaomi telefonon

Mivel a Xiaomi telefonjain Android operációs rendszer fut, ezért az NFC bekapcsolása, aktiválása és beállítása rendkívül hasonló valamennyi olyan készülékhez, ahol ugyanez a szisztéma található.

Konkrétan az NFC bekapcsolása rendkívül egyszerű, csak nyissuk le hozzá az értesítési sávot, majd a legtöbb Xiaomi okostelefonon nincs más teendőnk, mint kettőt suhintani, hogy az ikonok végére érjünk, ahol láthatjuk az NFC logóját. Erre kattintva azonnal bekapcsolhatjuk a technológiát.

A bekapcsolás mellett azonban fontos lehet az első beállítás. Ehhez fel kell keresnünk a Beállítások menüpontot, majd azon belül a Kapcsolat és megosztás almenüt ahhoz, hogy megtalálhassuk az NFC-hez köthető beállításokat.

Ezen a ponton tudunk megadni a készüléknek minden fontos adatot és információt arról, hogy mire szeretnénk használni az NFC-t, fizetés esetén honnan vonhat le pénzt és így tovább. A lehetőségek tárháza annyira széles, hogy ennek a későbbiekben majd külön cikket szentelünk.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top