Mosható-e a Xiaomi robotporszívók HEPA szűrője?

Mosható-e a Xiaomi robotporszívók HEPA szűrője

A Xiaomi robotporszívók esetében is óriási figyelmet kell fordítaniuk a tulajdonosoknak arra, hogy a készülék általános karbantartása rendszeres időközönként megvalósulhasson.

Mind a takarítási teljesítmény, mind az eszköz élettartama kapcsán elengedhetetlenül fontos, hogy a keferendszer elemei mellett legalább a HEPA szűrőt az előírt időintervallumon belül kicseréljük, hovatovább rendszeresen kitisztítsuk.

Míg a csereperiódus kapcsán nem is szoktak félreértések lenni, addig a HEPA filter takarítása már annál több tévhiteket szül az emberek között, így példának okáért rengetegen nem tudják, hogy mosható-e a Xiaomi robotporszívók szűrője vagy sem?

Mielőtt rátérnénk ennek a kérdésnek a megválaszolására, illetve adnánk néhány hasznos tanácsot a szűrő takarításához, tegyük tisztába, hogy mi is valójában ez a kiegészítő, illetve mi a célja.

Mi az a HEPA filter?

A HEPA szűrő valójában a hagyományos levegőszűrő megoldások egy alaposan továbbfejlesztett változata, aminek az a célja, hogy a porszívóba beáramló levegőt megszűrje, és a lakásba tisztább, pormentesebb közeget engedjen vissza.

A szűrő nélkül otthonunkba rengeteg por, allergén és egyéb láthatatlan szennyeződés juthatna vissza, míg a HEPA filter olyan aprólékos, hogy még a mikroszkopikus szennyeződéseket is képes felfogni, így a pollenek, a mikrobák, az atkák, sőt a dohányfüst káros részecskéi ellen egyaránt kiváló.

Nemcsak általános egészségünk és otthonunk kimagaslóbb tisztítása miatt nagyon fontos a szűrő megléte, később rendszeres karbantartása és cseréje, hanem azért is, mert állapota meghatározza a robotporszívó teljesítményét és élettartamát egyaránt.

Érdekesség, hogy a HEPA filter nem egy friss találmány, eredetileg 1983-ban jegyezték be, és a mai napig annak a továbbfejlesztett változata található meg a robotporszívókban azzal a célzattal, hogy a 0,3 mikrométer nagyságú – vagy annál nagyobb – részecskéket kiszűrje a levegőből.

Mosható-e vízzel a Xiaomi robotporszívók HEPA szűrője?

Most, hogy már pontosan tudjuk, mi is az a HEPA filter, térjünk rá a lényegre. A szűrő működése passzív és száraz elven működik, vagyis a beszívott levegőt a légáramlat átpréseli a filteren, a benne található szitaszerű szálas összetétel pedig felfogja a gyakran láthatatlan szemcséket.

Mivel ez egy száraz technológia, ezért nagyon fontos, hogy a szűrő szerkezete fizikailag olyan maradjon, amilyennek megtervezték. Míg használat közben eleve sérül, nedvesség vagy víz hatására teljesen tönkre tudjuk tenni.

Ennek az oka, hogy a felület érzékeny a vízre, a nedvesség hatására mikrosérülések keletkeznek rajta, amelyek utána drasztikus mértékben ronthatják a hatékonyságot, de még nagyobb problémát okozhat, ha a filter belsejébe került nedvességet nem tudjuk megfelelően kiszárítani.

Ez azért jelentős probléma, mert a nagy légáramlattól a robotporszívó olyan alkatrészeihez is víz juthat, ahol az jelentős károkat okozhat, ami komolyabb szervizköltségekkel járhat a későbbiekben.

Röviden tehát egyáltalán nem szerencsés vízzel vagy bármilyen más nedves tisztító- és fertőtlenítőszerrel kimosni a HEPA filtert. Ha nagyon elhasználódott, inkább cseréljük ki, de ilyen esetekben is figyeljünk a megfelelő minőségű cserealkatrész beszerzésére.

Ha gyári minőségű HEPA szűrőt keresünk Xiaomi robotporszívónkhoz, a Robotporszívó szerviz kínálatában a legjobbak közül válogathatunk.

Hasznos tippek a Xiaomi robotporszívó HEPA szűrőjének takarításához

Amint azt fentebb is említettük már, a Xiaomi robotporszívók HEPA filterje kapcsán fontos a rendszeres takarítás. Ha a szűrő eltömítődött, attól még nem kell azonnal eldobni a kukába, éppen ellenkezőleg.

Sok esetben elegendő, ha a HEPA szűrőt kivesszük a helyéről, a látható porréteget pedig egy egyszerű mozdulattal belerázzuk a kukába. Hasznosabb a mozdulat, ha a filtert egy kicsit megkocogtatjuk a kuka pereménél. 

Ez önmagában a legtöbbször nem elég, így érdemes bevetni egy nagyon puha sörtéjű kefét, illetve ezzel párhuzamosan egy másik porszívót vagy sűrített levegőt (akár kompresszort is) is ahhoz, hogy a filter újra hatékonyan el tudja látni a feladatát.

A vizet és a tisztítószereket azonban minden esetben kerüljük el. Ez még az olyan HEPA filtereknél is lényeges, amelyek egyébként mosható jelzőt kaptak, hiszen élettartamuk ezzel lecsökken, a nem megfelelően kiszárított szűrők pedig maradandó kárt tehetnek a robotporszívó belsejében.

Amit fontos itt megjegyezni, hogy bár a tisztítás mindig javít egy kicsit a robotporszívó hatékonyságán, azonban minél többet tisztítjuk a szűrőt, az annál jobban elhasználódik majd, tehát 3-6 hónap után az alkatrész cseréje elkerülhetetlen lesz. 

Különösen akkor fontos már a szűrőcsere mellett dönteni, ha egy alapos tisztítás után semmiféle változást nem érzékelünk.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top