Xiaomi robotporszívók javítása és hibaelhárítása otthon

Xiaomi robotporszívók javítása

A kiváló minőségükről ismert Xiaomi robotporszívók minden egyes modellje rengeteg olyan alkatrésszel rendelkezik, ami rendszeres karbantartást igényel. Ez sok esetben konkrét alkatrész- vagy kiegészítő cserét jelent, néha azonban elegendő lehet némi takarítás ahhoz, hogy a porszívó ismét működőképes legyen.

Az alábbiakban éppen ezért most azokat a problémákat vettük sorra a Xiaomi robotporszívók kapcsán, amelyek akár még otthoni körülmények között is javíthatók, illetve némi takarítással vagy odafigyeléssel elháríthatók.

Kerékhibák

A Xiaomi robotporszívójának többségén kétféle keréktípus található: a rendszerint dupla hajtókerék, valamint az irányításban és a stabilitásban egyaránt fontos szerepet játszó bolygókerék. Amennyiben valamelyikkel probléma akad, az jellemzően azonnal érzékelhető a robot mozgásán, lassul a tempó, nem tud hatékonyan manőverezni, esetleg különös hangot ad munkája során. 

Ezt jellemzően valami lerakódás, kosz, por vagy felcsavarodott hajszál okozhatja. Ellenőrizzük a kerekek állapotát, szabadítsuk meg őket a mozgást akadályozó idegen anyagoktól, majd helyezzük őket ismét üzembe.

Érzékelőhibák

Minden robotporszívón rengeteg érzékelő található, amelyek azt a célt szolgálják, hogy láthassák környezetüket az optimális működés érdekében. Ha nem működnek megfelelően, akkor a kis robot hajlamos lehet nekimenni tereptárgyaknak, esetleg rosszul felismerni a környezetét, a helyzetét, ami az útvonaltervezésben is érzékelhető lesz.

Sok esetben ezt az érzékelők elkoszolódása, kialakítás függvényében eltömődése vagy az ütközők kapcsán például a megszorulás okozhatja. Próbáljuk megtisztítani őket, de ha a hiba továbbra is fennáll, akkor mielőbb konzultáljunk szervizzel, mert előfordulhat az érzékelők belső mechanikai meghibásodása.

Kefehibák

Alapvető karbantartási teendő a robotporszívók kapcsán a kefék rendszeres cseréje, azonban sok esetben előfordulhat, hogy az új alkatrészek nem úgy működnek, ahogyan az elvárható. Ennek a hátterében jellemzően elkoszolódás áll, amit könnyedén el tudunk hárítani némi tisztítással vagy odafigyeléssel, legkésőbb pedig akkor, ha már látjuk, hogy a robot nem úgy takarít, ahogyan azt megszoktuk tőle.

A hengeres kialakítású főkefe esetében a legnagyobb gondot általában a hosszú hajszálak okozzák, amelyek rátekerednek és deformálják a kefét vagy a szilikon lamellákat. A propellerszerű oldalkefe esetében inkább a ragadós por és kosz okoz problémát, ami a kefeszerű végek összetapadását, hatékonyságuk csökkenését idézheti elő.

Amennyiben a porszívó teljesítménye a kefék takarításával sem javul, akkor nagyon fontos mielőbb cserélni a problémás elemeket a megfelelő minőségű cserealkatrészekkel.

Otthon nem javítható robotporszívó hibák

Míg a fentiekben azokat az általános hibajelenségeket gyűjtöttük össze, amelyek akár otthoni körülmények között is orvosolhatók, addig fontos kiemelni, hogy az eszközök kapcsán léteznek olyan problémák, amelyek minden esetben szerviz bevonását igénylik.

Ide sorolható például a ventilátormotor meghibásodása, ami rengeteg hibajelenséget okozhat. Probléma esetén előfordulhat, hogy a porszívó nem kapcsol be, túl hangosan üzemel, szívóteljesítménye drasztikusan lecsökken – utóbbi két esetben érdemes mindenekelőtt cserélni a HEPA szűrőt –, ami jellemzően csak motorcserével orvosolható.

Szintén szerviz bevonását igényli az akkumulátor cseréje, amit leginkább a tűz- és balesetveszély miatt nem szabad otthoni körülmények között végezni. Ha a robotporszívó üzemideje már nem a régi, túl hamar lemerül, gyakrabban kell töltőre állnia, ez pedig már a takarítási teljesítményét is befolyásolja, akkor érdemes mielőbb szervizhez fordulni vele.

Természetesen a hibák többsége megelőzhető a Xiaomi robotporszívók rendszeres karbantartásával, amit szintén elvégeztethetünk szervizes körülmények között.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top