Mit tegyünk, ha egy Xiaomi telefon kamerája nem működik megfelelően?

Xiaomi telefon kamerája nem működik megfelelően

Mint minden más gyártó termékénél, úgy természetesen a Xiaomi okostelefonjainál is előfordulhat, hogy a készülék kamerája nem működik rendeltetésszerűen. A kapcsolódó problémák zöme ilyenkor általában szoftveres eredetű, konkrétan a kamerarendszer hardveres meghibásodása – a fizikai sérüléseket leszámítva – nem jellemző a gyártó készülékeire.

A kamerarendszer kapcsán felmerülő hibák és hiányosságok nagyon sokfélék lehetnek, így a fókuszképtelenségtől kezdve, a vakuhoz kapcsolódó hiányosságokon át, az általános működési problémákig bezárólag gyakorlatilag bármi felmerülhet. Ezek többsége általában nem nevezhető végzetes vagy visszafordíthatatlan hibának, a legtöbb esetben néhány egyszerű trükk segíthet a helyreállításban. Lássuk, hogy melyek ezek!

Mindig kezdjünk egy újraindítással

Valamennyi szoftveres hiba esetén az olyan Android alapú okostelefonokat, mint a Xiaomi termékeit is, a legfontosabb újraindítani. Ez azért lényeges, mert ilyenkor előfordulhatnak olyan szoftveres hibák, melyek akadályozzák vagy korlátozzák egymást, és csak a rendszer teljes újraindítását követően állhat majd helyre a rend. Ezért kezdjük mindig ezzel a sort.

Tisztítsuk ki a gyorsítótárat

Természetesen gyakran előfordul, hogy az újraindítás nem elég, mert a probléma annyira mélyen gyökeredzik, hogy az csak a gyorsítótár teljes kiürítésével orvosolható. Ezt többféle módon kivitelezhetjük. 

Az első, ha az általános Tisztító alkalmazást használjuk hozzá, ami a teljes telefon tisztítótárát kiüríti. Sajnálatos módon azonban ez a megoldás gyakran túl felületes, sőt még a mélytisztítás sem hoz megfelelő eredményt. Ha a hiba továbbra is fennáll, próbáljuk meg direkt módon kiüríteni a kamera gyorsítótárát.

Ehhez nyissuk meg a Beállításokat, azon belül az Alkalmazások fület, majd ott az Alkalmazáskezelőn belül keressünk rá a Kamera applikációra. Nekünk kell tudnunk, hogy a telefon gyári applikációját vagy egy külsős szoftvert használunk fotózáshoz, de azt válasszuk, amelyik nem működik megfelelően.

Ezt követően keressük meg az adattörlés pontot, mely az összes gyorsítótárazott adatot, remélhetőleg a hibás elemeket is eltávolítja a rendszerből.

Frissítsünk, ha tudunk

Gyakran egy elavult alkalmazás vagy rendszer is lehet az oka annak, ha egy Xiaomi telefon kamerája nem működik megfelelően. Ha a gyári kamera applikációt használjuk, akkor általános rendszerfrissítéssel próbáljuk meg orvosolni a bajt. Ha találunk stabil változatot, érdemes lehet letölteni és telepíteni.

Amennyiben egy külsős kameraalkalmazással akadtak gondjaink, akkor azt a Play Áruházból frissíthetjük. Csak nyissuk meg az alkalmazásboltot, ott keressük meg a Saját játékok és alkalmazások menüpontot, majd ha a listán látjuk a problémás applikációt, mint frissíthető elemet, akkor éljünk a lehetőséggel.

Ha egy új alkalmazás áll a háttérben

Könnyedén előfordulhat, hogy telefonunk kamerájának működésében egy külső applikáció okozott problémát. Amennyiben a fényképezőgép hibáját konkrétan össze tudjuk kötni egy új szoftver feltelepítésével, akkor nincs más dolgunk, mint utóbbit eltávolítani a készülékről. 

Ehhez válasszuk a Beállítások menüpontot, azon belül az Alkalmazásokat, majd az Alkalmazáskezelőn belül keressük meg a hibát kiváltó programot, és egyszerűen távolítsuk el a készülékünkről.

Mikor forduljunk szervizhez?

Előfordulhat, hogy a fenti megoldások közül semmi sem jelent megoldást. Ilyen esetekben a probléma sokkal összetettebb lehet, felderítése pedig szakembert igényel, ezáltal fontos lesz szervizbe vinnünk a készüléket, hiszen nagyobb rendszerfrissítés, esetleg szoftveres visszaállítás vagy manuális beállítások szükségesek a megoldáshoz.

Természetesen ilyen esetben már nem szabad kizárni a mechanikai sérülésekből fakadó hibákat sem – előfordulhat, hogy csak egy forrasztás engedett el –, melyekkel minden esetben érdemes lesz szervizhez fordulni.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top