Xiaomi okostelefonok hanghibáinak elhárítása

Xiaomi okostelefonok hanghibáinak elhárítása

Minden okostelefonnál, így természetesen a Xiaomi modelljeinél is gyakori jelenség, hogy a hétköznapi használat során az adott készüléknél különféle hanghibák lépnek fel. Alighanem a leggyakoribb problémák, melyek megoldása a legtöbb esetben nem igényel drasztikus beavatkozásokat, azonban vannak esetek, amikor csak a szerviz segíthet.

Soha ne használjunk külső applikációt a hanghibák elhárítására

Mielőtt konkrét tanácsokat adnánk a különféle hanghibák megoldásához, nagyon fontos kiemelni, hogy külső applikációkat soha ne használjunk ahhoz, hogy ezeket a problémákat el tudjuk hárítani. Rengeteg esetben az ilyen programok nagyobb kárt okoznak, nem ritkán vírusok vagy adatgyűjtésre szolgáló kártevők is egyben.

Ez azért különösen nagy baj, mert a legtöbb hanghibát még azok is könnyedén orvosolhatják majd készülékük esetén, akik korábban maximum a töltésig jutottak vele, vagy olyan problémák megoldásáig, minthogy módosították a hátteret. Lássuk, hogy mit tehetünk, ha készülékünk nem ad ki hangot, esetleg különféle hanghibákat produkál.

Mindig kezdjünk egy újraindítással

Az esetek jelentős többségében a hanghibák hátterében szoftveres gondok állnak, olyan alapvető hibák, melyek kidolgozása manuálisan talán óriási erőforrásokat igényelne tőlünk, ugyanakkor a megoldás a legtöbb esetben egy egyszerű újraindítással is orvosolható.

Ilyenkor ugyanis a hibásan működő szoftverek tiszta lappal újraindulhatnak, ezzel pedig működésük azonnal normalizálódhat úgy, hogy közben semmiféle jelentősebb beavatkozásra vagy beállításmódosítására nincs szükség.

Kapcsoljuk ki a Bluetooth funkciót

Amennyiben telefonunkkal gyakran csatlakozunk külső hangszolgáltató eszközökhöz, például Bluetooth hangszórókhoz vagy éppen fülhallgatókhoz, esetleg autónk kihangosító rendszeréhez, akkor könnyen lehet, hogy itt kereshetjük a probléma forrását.

A legtöbbször ilyen esetben elegendő lesz csak egyszerűen kikapcsolni a Bluetooth funkciót ahhoz, hogy a hanghibák azonnal megszűnjenek, de sokszor ez az alternatíva is csak akkor jelent megoldást, ha újraindítással együtt valósul meg.

Ürítsük ki a gyorsítótárat

Rengeteg esetben előfordulhat, hogy sem újraindításra, sem más beállítás módosítására nem lesz szükségünk ahhoz, hogy Xiaomi telefonunk hanghibáit elhárítsuk. Gyakran elegendő csupán az is, ha kiürítjük a készülék gyorsítótárát.

Ennek az oka, hogy a gyorsítótárban rengeteg olyan folyamat vagy töredék maradhat, ami esetleg hanghibákat generál a működés közben. Amennyiben ez a hiba oka, gyakran elegendő lehet a gyorsítótár egyszerű ürítése, amit az úgynevezett Tisztító segítségével tudunk a legkönnyebben megtenni.

Frissítsük a készüléket

Könnyedén előfordulhat, hogy a különféle hangproblémákat egy korábbi frissítés idézte elő a készüléken. Ilyenkor két lehetőség áll a rendelkezésünkre. Az egyik, hogy visszaállítjuk a rendszert a korábbi stabil buildre, amikor még a készülék minden gond nélkül üzemelt.

A másik pedig, hogy rákeresünk a legújabb frissítésekre a Beállításokon belül megtalálható menüpont segítségével, és amennyiben találunk újabb stabil változatokat, akkor azokat egyszerűen letöltjük és feltelepítjük.

Tisztítsuk meg a mikrofon és a hangszóró nyílásait

Előfordulhat ugyanakkor, hogy a szoftveres frissítések és módosítások nem hoznak eredményt a hanghibák kapcsán, aminek az oka, hogy valamilyen fizikai akadálya van a problémának, például a mikrofon vagy a hangszóró nyílása a sok kosz és por hatására teljesen eltömődött.

Ilyenkor a legegyszerűbb, amit tehetünk, hogy a nyílásokat valamilyen vékony, semmiképpen sem fém, inkább puhább pamut tárgy segítségével megtisztítjuk a szennyeződésektől, melyek akadályozták a hang megfelelő áramlását.

Néha csak a hardvercsere segít

A legtöbb Xiaomi okostelefonban a hangrendszer központi elemei könnyedén cserélhetők. Még az olyan újabb modellek esetében sem okoz gondot a hangszóró cseréje vagy a mikrofon cseréje, mint a Xiaomi Mi 11.

Amennyiben a fentiekben felsorolt egyetlen praktika és tanács sem hozott eredményt, akkor az esetek jelentős többségében nem tehetünk mást, minthogy szervizbe visszük a készüléket, hiszen alighanem hardveres meghibásodásról beszélhetünk, amit csak új alkatrésszel lehet orvosolni.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top