Mi határozza meg a Xiaomi kijelző csere árát?

Miért bízd igazi szakértőkre a javítást?

Mint minden okostelefonnak, úgy természetesen a Xiaomi által gyártott készülékeknek is a kijelző az egyik gyengepontja. Nagy kiterjedéssel rendelkezik, az újabb eszközöknél gyakorlatilag már az egész előlapot elfoglalja, miközben dacára a vastag védőrétegnek, az üvegfelület így is nagyon könnyen törik.

Sokszor elegendő egy rossz mozdulat vagy egy kis meggondolatlanság ahhoz, hogy telefonunk kiessen a kezünkből, esetleg a zsebünkből, és akár tokkal, akár tok nélkül úgy essen valamilyen kemény felületre, hogy az a megjelenítő repedésével vagy betörésével járjon együtt.

Milyen tényezők befolyásolják a kijelző csere árát?

A fizikai sérülések zömének javítása márpedig sajnos a Xiaomi okostelefonjai esetén sem tűr halasztást. Egy súlyosabb vagy látványosabb meghibásodás esetén a készüléktulajdonosok hajlamosak azt hinni, hogy biztosan nem lesz olcsó a beavatkozás, valójában azonban érdemes megjegyezni egy fontos tulajdonságot a kijelző csere ára kapcsán: a legtöbb esetben meghibásodástól függetlenül egységes összeg!

Mi ennek az oka?

Ennek a hátterében egy manapság szinte minden okostelefonra jellemző sajátosság áll, ami nem más, mint az úgynevezett egybeépített kijelző. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy míg egykoron külön elem volt az előlapi védőüveg, illetve a megjelenítő, addig ma már ez az alkatrész gyakorlatilag három alapelemből tevődik össze.

A képadásra alkalmas megjelenítő mellett így a Xiaomi okostelefonok kijelzője is rendelkezik minden esetben egy a panelhez szorosan illeszkedő vékony érintőréteggel, valamint legfelül egy vastagabb üvegfelülettel, ami sok esetben egy Gorilla Glass bevonatot jelent, mely megóvja a panelt a kisebb-nagyobb karcolásoktól és az egyéb sérülésektől.

A kijelző csere árának szempontjából tehát teljesen mindegy, hogy a panel eltörött, csak megrepedt, netán valamilyen képhiba jelent meg rajta vagy beázott, csak a komplett alkatrész cseréjével orvosolható a probléma, ami egységes árkategóriát képvisel.

Mikor lehet költségesebb egy kijelző csere?

Természetesen vannak azért olyan esetek, amikor a kijelző csere árát különféle tényezők határozzák meg, ennek megfelelően költségesebb lehet, mint normál esetben. A legtöbbször itt valamilyen kísérőproblémáról van szó, amikor a megjelenítő mellett más alkatrész is meghibásodott.

Példának okáért gyakori eset, hogy egy beázáskor nemcsak a kijelző, hanem a mikrofon vagy a hangszóró is tönkremegy, így ezeket is cserélni kell. Szintén sokszor tapasztalható, hogy egy nagyobb fizikai sérülés, például egy leejtés során a hátlap is megsérül, mely szintén egy cserélhető alkatrész, ezzel egyetemben pedig növeli a beavatkozás költségeit.

Mikor lehet költségesebb egy kijelző csere?

Az egyik leggyakoribb hibajelenség általában a fizikai sérülés, amikor a kijelző egy leejtés vagy más erőhatás miatt elreped, esetleg összetörik. Ezen felül gyakori még a beázásból fakadó meghibásodás, amikor a panel ránézésre nem sérült, de az áramkörei a nedvesség hatására teljesen tönkrementek.

Ezen felül szintén kijelző csere szükséges akkor is, ha a telefon képernyője nem reagál az erősebb nyomásra sem, ami arra utalhat, hogy az érintőpanel meghibásodott, de ritkán képhibák miatt egyaránt szükségessé válhat a csere. A villogás, a csíkozódás vagy a homályosodó panel például kifejezetten kellemetlen összhatást kelthetnek, ami csak cserével orvosolható.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top