Milyen elemeket és milyen gyakran kell tisztítani, illetve cserélni egy Xiaomi robotporszívón?

Milyen elemeket és milyen gyakran kell tisztítani, illetve cserélni egy Xiaomi robotporszívón?

A Xiaomi robotporszívói a jelenlegi piacon a legjobbak között helyezkednek el, hiszen ár-érték arányukat tekintve kifejezetten előnyös tulajdonságokkal rendelkeznek, de kiemelendő velük kapcsolatban a rendszeres karbantartás hátterének biztosítása is. 

A robotporszívóknak ugyanis vannak olyan alkatrészeik, melyek rendszeres tisztítást vagy cserét igényelnek, és ehhez itthon minden segítség, minden kiegészítő elérhető – akár szervizkeretek között is –, sokan azonban nem tudják, hogy milyen elemek kapcsán szükséges a rendszeres ellenőrzés, illetve milyen gyakran. Lássuk a legfontosabbakat!

Cserélhető vagy tisztítható alkatrészek

Filter

A legtöbb Xiaomi robotporszívóban HEPA filter található, melyek a szállópor mellett a pollent is hatékonyan felfogják, a kis pórusok azonban hajlamosak gyorsan eltömődni, ami rontja a porszívó munkájának hatékonyságát. Ezt az elemet kell a leggyakrabban cserélni minden robotporszívón, általánosságban 3 hónap vagy 150 üzemóra az előírás, amit nemcsak a hatékony munkavégzés, hanem saját egészségünk miatt is érdemes megtenni.

Főkefe

A főkefe egy rendkívül fontos alkatrész a Xiaomi robotporszívóinak alsó felén, mely folyamatos forgó mozgásával terelgeti a koszt és a port a szívónyílás felé. Mivel állandó használatban van, ellenben nagyon tartós alapanyagokból készült, ezért 6-12 hónap vagy 300 üzemóra után szükséges cserélni, de a rendszeres tisztítása – különösen a haj és a szőr miatt – legalább két-háromhetente erősen javasolt.

Oldalkefe

Az oldalkefe szintén egy cserélhető alkatrész a Xiaomi robotporszívóin, és 3-6 hónap vagy 200 üzemóra után szükség is lesz minderre, hiszen ugyanolyan sokat dolgozik, mint a főkefe, ellenben gyengébb kialakítással bír. A kilógó sörték azt a célt szolgálják, hogy a sarkoktól és a bútorok mellől is kitakarítsák a koszt, illetve a port, ami állandó forgómozgással valósul meg. Ha a szálak elkopnak, ez a hatás lecsökken, akárcsak a porszívó teljesítménye.

Nem cserélhető, de tisztítható alkatrészek

Bolygókerék

Általánosságban elmondható, hogy minden Xiaomi robotporszívón van egy pár hajtókerék és egy bolygókerék, mely az irányításban, a kormányzásban játszik kulcsszerepet. Ha eltömődik kosszal vagy hajszálakkal, az alaposan megnehezíti a munkavégzés hatékonyságát, így havonta legalább egy alkalommal érdemes szemügyre venni, megtisztítani.

Szenzorok

Minden egyes robotporszívó lelke a szenzorkészlet. A Xiaomi termékein is rengeteg érzékelőt találunk, melyek a tájékozódásban, a biztonságos és helyes munkavégzésben segítik az eszközt. Ha elkoszolódnak vagy porréteg telepszik rájuk, az megnehezíti a tájékozódást, a porszívózás alaposságát, tehát mindig fontos legalább kéthetente egyszer egy ronggyal megtörölgetni ezeket a részeket.

Töltőállomás

A töltőállomás tisztítása leginkább a csatlakozók kapcsán nagyon fontos, melyek elkoszolódása alapvetően befolyásolja a robotporszívók töltését, extrém esetben akár el is lehetetleníti azt. Emiatt egy áramtalanítást követően és száraz ronggyal mindig gondoskodjunk a csatlakozóvégek takarításáról.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top