Most már biztos, hogy nem juthat a Huawei sorsára a Xiaomi

Most már biztos, hogy nem juthat a Huawei sorsára a Xiaomi

Miután az Amerikai Egyesült Államok alaposan megnehezítette a Huawei dolgát a különféle tiltásokkal és embargókkal, sokan úgy gondolták, hogy a Xiaomi lehet az USA következő célpontja, lévén a kínai gyártó szintén összerúgta a port az országgal.
Mi már akkor levontuk a szükséges konzekvenciákat, és határozottan kijelentettük, hogy nem ismétlődhet meg a Xiaomi-val, ami korábban a Huawei-jel történt, az elmúlt napok eseményei pedig minket igazoltak, miután ugyanis a kínai óriás beperelte az Egyesült Államokat, megszületett a döntés – méghozzá nem az amerikaiak javára.

Pert nyert a Xiaomi az USA ellen

Egészen elképesztő tettet hajtott végre a Xiaomi, miután néhány hónappal ezelőtt úgy határoztak: nem hagyják annyiban az USA arcátlanságát, és bíróság elé állítják Amerikát annak érdekében, hogy érvényteleníthessék Donald Trump egyik utolsó intézkedését, ami több kínai gyártót is negatívan érintett.

A Xiaomi azonban kiállt önmagáért, az amerikai legfelsőbb bíróság pedig március 12-én ítéletet hirdetett, melynek részeként arra kötelezték az Egyesült Államok Védelmi Minisztériumát, hogy vessenek véget a Xiaomi megkülönböztetésének, miszerint a gyártó a kínai kommunista hadsereg egyik vállalata, hiszen ez az állítás egyáltalán nem igaz.

Azonnali hatállyal érvénybe lépett az ítélet

A per végkimenetele rendkívül határozott volt, a bíróság ugyanis az ítélet kihirdetésével egyetemben azonnal hatállyal törvényen kívül helyezte a Xiaomi kapcsán a 13959-es számú elnöki rendeletet, melynek részeként gyakorlatilag lehetetlenné vált minden amerikai cégnek és magánszemélynek értékpapírt vásárolnia a kínaiak kapcsán, sőt a részvények elidegenítése is nagy problémát okozott.

A tárgyalást vezető bíró is egyetértett abban, hogy a Xiaomi ellen felhozott negatív jelző, miszerint ők a kínai hadsereg vállalata, nemcsak önkényes, hanem egyben megalapozatlan is volt velük szemben, így egyrészt jogellenesnek nyilvánították, másrészt végérvényesen törölték a gyártó kapcsán.

Mi történt korábban?

A Huawei-jel ellentétben tehát a Xiaominak végül szerencsésen sikerült kiszabadulnia az USA szorításából, azonban tudni kell, hogy nem is kereskedelmi embargót hirdettek ellenük, mint honfitársaikkal szemben, amit lényegesen nehezebb egy bírósági tárgyaláson rendezni, hiszen országok közti konfliktusról van szó.

Ezzel ellentétben a Xiaomival szemben Donald Trump intézkedett még januárban, az USA korábbi elnöke ugyanis egyszerre kilenc vállalatot tett feketelistára odaát, méghozzá a honvédelmi engedélyezési törvényre hivatkozva, ami hosszabb távon komoly gondot okozhat a megjelölteknek.

Az intézkedés értelmében ugyanis amerikai állampolgárok vagy amerikai székhelyű vállalatok a feketelistás cégekben nem vásárolhatnak részesedést, ha pedig valakinek korábban már sikerült ezt elérnie, akkor novemberig kapott haladékot a részvények eladására.

Az érintettek közül egyedül a Xiaomi nem hagyta annyiban a történteket, és bíróságra vitte az ügyet, ami végül pozitív eredménnyel záródott, így már biztos, hogy nem juthatnak a Huawei sorsára.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top