Ilyen esetekben kell USB csatlakozót cserélni a Xiaomi okostelefonjain

Ilyen esetekben kell USB csatlakozót cserélni a Xiaomi okostelefonjain

A jelenlegi szabvány értelmében a mai okostelefonok USB porton keresztül tudnak adatkapcsolatot létesíteni számítógépekkel, illetve ez a csatlakozó szükséges a töltésükhöz is. Meghibásodása tehát rengeteg kellemetlenséget okozhat, és mivel egy olyan alkatrészről beszélünk, ami a kijelző után a második legsérülékenyebb, ezért természetesen a Xiaomi okostelefonoknál is gyakran előfordul, hogy cserére szorul.

Miért olyan sérülékenyek az USB csatlakozók?

A mai modern okostelefonok többsége már Type-C csatlakozóval van ellátva, ami kialakításából fakadóan sokkal strapabíróbb, mint a korábban szabványosított megoldások, melyek lényegesen sérülékenyebbek voltak. Ennek az oka a kialakításban keresendő, hiszen nagyon apró alkatrészeknek és csatlakozóknak kell érintkezniük minden egyes töltés alkalmával, a gyakori használatból fakadóan pedig a portok hajlamosak a kopásra, amivel lehetetlenné válik a pontos illeszkedés.

Az általános kopás mellett ráadásul ezek a portok nyitottak, akadálytalanul bekerülhet rengeteg kosz, ami nemcsak kárt tehet a csatlakozóban, de mindemellett rengeteg egyéb kellemetlenséget idézhet elő. A kopás és a nyitott kialakítás miatt tehát különösen sérülékeny alkatrészről van szó – függetlenül attól, hogy régi típusú, vagy Type-C csatlakozós megoldásról beszélünk.

Ha mechanikai sérülés érte vagy eltömődött

Az elhangzottak miatt a telefonok USB portját a legtöbbször akkor kell cserélni, ha valamilyen látható mechanikai sérülés és deformáció érte őket – a fogadóegységből például kitörött egy darab vagy elhajlott –, esetleg olyan szennyeződés rakódott le benne, amit lehetetlenség úgy kitisztítani, hogy azzal ne tegyünk kárt a telefonban.

Példának okáért a sárba ejtett okostelefon problémája tipikusan ide tartozik. Ha ilyen baleset ér minket, és a készülék éppen úgy esik, hogy sár kerül az USB csatlakozóba, azt a legtöbbször lehetetlenség kitisztítani, így sokkal egyszerűbb és biztonságosabb inkább cserélni a komplett alkatrészt.

Nem reagál a töltőre

Az egyik legkellemetlenebb probléma az USB port meghibásodása kapcsán minden kétséget kizáróan az, hogy Xiaomi okostelefonunk nem reagál a töltőre. A csatlakozóban tehát ránézésre nincs mechanikai sérülés, nincs kosz, de a telefon mégsem veszi fel az energiát, illetve más töltővel sem sikerült életet lehelni a készülékbe.

Ilyen esetekben nyilván érdemes legalább újraindítani az eszközt, illetve néhányszor újra megpróbálni a töltést, valamint megmozgatni egy kicsit a csatlakozót, hátha bizonyos szögben még megfelelően érintkezik, de az egyetlen megoldás ilyenkor is az USB port cseréje lesz.

Nem ismeri fel a számítógép a telefont

Ha nincs cseretöltő a közelünkben, és szeretnénk kizárni a gyári töltőfej hibáját, akkor érdemes okostelefonunkat hozzákötni egy számítógéphez. Amennyiben ilyenkor sem történik semmi, azaz PC-ről sem tudjuk elérni a készüléket, a két eszköz egyáltalán nem kommunikál egymással, akkor biztosak lehetünk benne, hogy a port hibájáról van szó, és cserélni kell.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top