Így távolítható el a vízjel a Xiaomi okostelefonnal készült képekről

Így távolítható el a vízjel a Xiaomi okostelefonnal készült képekről

A Xiaomi okostelefonok egyik sajátosságának tekinthető bizonyos modellek esetén, hogy a velük készített fényképeken megjelenik egy vízjel valamelyik sarokban, ami angol nyelven jelzi, hogy milyen típusú eszközzel készítettük a fotót.

Ez sokakat nem zavar, valakik büszkén mutatják ezeken a képeken – melyek felkerülnek például a közösségi oldalakra –, hogy milyen telefonjuk van, azonban előfordulhat, hogy olyan fotókat szeretnénk készíteni az eszközzel, ahol a végeredmény minden sarkára, minden pixelére szükségünk lesz. Ilyen lehet többek között egy családi portré, esetleg egy munkahelyi önéletrajzhoz készülő szelfi.

Felejtsük el a számítógépes vágást

Sokan úgy próbálták meg áthidalni ezt a helyzetet, hogy a vízjelezett képet egyszerűen megvágták, amivel a kép minőségének és méretezésének függvényében akár több centiméternyi hasznos és értékes részek kerülhettek örök feledésbe, hiszen a vízjel eltüntetése még a Photoshop program alapos ismerete mellett sem egyszerű feladat.

Jó hír azonban, hogy ez a vízjel bár visszavonhatatlanul ráég a fényképekre, utólag nem lehet leszedni őket, valójában azonban egy a kameraszoftverhez kapcsolódó beállításról van szó, amit rendkívül egyszerűen kikapcsolhatunk, ha esetleg zavarna minket a fotóinkra kerülő felirat. Lássuk, hogy, miként tudjuk ezt beállítani!

A vízjel eltávolítása lépésről-lépésre

  1. Először is nyissuk meg okostelefonunkon a Kamera alkalmazást, mintha fényképet vagy videót szeretnénk készíteni.
  2. Ekkor bejön a kamerakép, melynek bal felső sarkában láthatunk egy három darab vízszintes vonalból álló ikont. Erre kattintsunk rá!
  3. Ezt követően válasszuk a Beállításokat a megjelenő lehetőségek között, mely megnyitja előttünk a Kamerabeállítások menüpontot.
  4. Itt rengeteg opció közül válogathatunk, nagyjából a kezdőképernyő alján azonban megtaláljuk majd A készülék vízjele névre keresztelt opciót.
  5. A gyári beállítások szerint sok telefonon ez be van kapcsolva – a mozgatható pötty tehát a jobboldalra van húzva, így nincs más dolgunk, minthogy balra mozgassuk, azaz inaktívvá tegyük.
  6. Az eddig készült fotókról ezzel ugyan nem kerül le a vízjel, de ha új képeket készítünk, és mindent a fentiek szerint csináltunk, akkor ezt a beállítást sikeresen kikapcsoltuk, tehát az új fényképek esetében már nem tapasztalunk hasonlót.

Mit lehet még hozzáadni a fényképekhez vagy eltüntetni róluk?

A kamerabeállításokban rengeteg különféle lehetőséget találunk még a fényképezőgéphez kapcsolódóan, ezáltal bőséggel lesznek magához a hardverhez tartozó kalibrálási lehetőségek, de a legtöbb opció inkább a szoftverhez kapcsolódik majd.

Konkrétan a fényképekre automatikusan csak egyetlen dolgot adhatunk hozzá még a vízjel mellett, történetesen egy időbélyeget, ami pontosan láthatóvá teszi, hogy mikor, melyik évben, melyik hónapban, melyik napon, sőt melyik órában és percben készült az adott fotó. Ha tehát a mi készülékünk esetében ez okozna problémát, kikapcsolásához szintén a fentiekben már megadott helyen találunk megoldást, méghozzá az Időbélegy hozzáadása a fotókhoz menüpontnál.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top