A Xiaomi okostelefonok leggyakoribb kijelző hibái

A Xiaomi okostelefonok leggyakoribb kijelző hibái

A mai okostelefonok egyik gyengepontja minden kétséget kizáróan a kijelző. Természetesen közel sem a teljesítményük, sokkal inkább a védelmük miatt tehetünk ilyen kijelentéseket a készülékek kapcsán, így nem véletlen, hogy a Xiaomi okostelefonok esetében is a legtöbb modellnél ezek az alkatrészek vezetik a javítási statisztikákat. Hogy mitől tud meghibásodni egy ilyen készülék képernyője, illetve melyek a leggyakoribb hibaforrások? Az alábbiakban ezeket a tényezőket vettük sorra!

A Xiaomi kijelzői is kiváló minőségűek

Sajnos rengetegen abban a tévhitben élnek, hogy a Xiaomi okostelefonok az elérhető áruk miatt gyenge minőségű alkatrészekből állnak, azonban aki egy kicsit alaposabban megismerkedik a készülékek hátterével, az meglepő dolgot tapasztalhat. Konkrétan arról van szó, hogy ezekben az eszközökben is ugyanazok a kiváló minőségű alkatrészek találhatók – a lapkakészlettől kezdve, a kijelzőig bezárólag –, mint más, mondhatni ismertebb vagy nagyobb – sok esetben prémiumnak nevezett – vállalatok telefonjaiban.

A legfőbb gyártó a Xiaomi esetében például az a Foxconn, akik az Apple, a Huawei, a Motorola, a Sony vagy a Nokia (HMD Global) készülékei mögött is állnak, tehát a többségüket Qualcomm processzorral szerelték, ugyanolyan forrásból érkeznek a memóriák, magas minőségű paneljüket pedig ugyanolyan Gorilla Glass védi a sérülésektől. Hogy a Xiaomi termékei mégis olcsóbbak, az a vállalat egyedi üzletpolitikájának köszönhető, és nem a rossz minőségű alkatrészeknek!

A fizikai sérülés magasan a leggyakoribb hibajelenség

Hogy a fentieket alá tudjuk támasztani, rögtön érdemes kiemelni a sorból, hogy a gyártó készülékei esetében nem hardverproblémákra vezethető vissza a legtöbb hibajelenség a kijelzők kapcsán, hanem a fizikai sérülésekhez. Dacára ugyanis, hogy ma már a legtöbb Xiaomi okostelefon kijelzőjét – illetve üveghátlapját – Gorilla Glass védi a sérülésektől, ez a speciális bevonat csak a karcolásoktól, a kisebb felületi hatásoktól óvja meg a készülék paneljét, de tok nélkül elegendő lehet egy szerencsétlen leejtés vagy egy nagyobb feszítés ahhoz, hogy a képernyő elpattanjon, elrepedjen vagy betörjön.

Xiaomi törés

Ennek természetesen vannak folyamatai. Lényeges, hogy a kijelzőt mindig a külső védőüveggel együtt lehet csak cserélni, mert a gyártók ezeket manapság egybeépítik, így ha csak a külső réteggel van probléma, ugyanúgy ki kell dobni a panelt is vele. Ha az érintőréteg nem sérült és a kijelző ellátja a feladatát, akkor egy kisebb repedés mellett nem kell azonnal cserélni, de nagyobb baj mellett már nem szabad halogatni, mert komolyabb hibajelenség is társulhat hozzá a későbbiekben, hiszen ezzel gyakorlatilag rés keletkezett a telefon elsődleges védvonalán.

Foltok, elszíneződések, beégések – a leggyakoribb képhibák

Mint fentebb már említettük, a Xiaomi kijelzői kiváló minőségűek, ezáltal megfelelő bánásmód mellett ritkán hibásodnak meg anyaghiba és egyebek okán. A képhibák kapcsán azonban fontos kiemelni, hogy alapvetően két csoportra oszthatjuk őket, így vannak a panel öregedésével gyakran jelentkező-, illetve a minden esetben ritkaságszámba menő jelenségek.

Az idő múlásával gyakorivá váló hibák a kijelző tekintetében többnyire csak kis mértékben zavarók, általában azonban még használható marad mellettük a telefon. Tipikus hiba például a panelek széleinél megjelenő foltosodás, amit főként sötét háttér előtt lehet látni, de előfordulhatnak sárguló szélek is, melyek apránként felemésztik a pixeleket. Ezzel egyetemben a sok használat növeli a beégés valószínűségét, amikor egy-egy képpont teljesen elsötétül. Ezek kivétel nélkül csak zavaró problémák, melyek egyáltalán nem befolyásolják az okostelefon funkcióját.

Vannak természetesen nagyon ritkán előforduló hibák is a Xiaomi kijelzői kapcsán. Csíkozás, jelentősebb elszíneződés vagy vibrálás miatt például nem túl gyakran kell panelt cserélni egy ilyen típusú okostelefonnál, azonban esetenként előfordulhat. Az elhangzottak megjelenésének gyakoriságát sokszor befolyásolja a tulajdonos bánásmódja, hiszen a rendszeresen magas fényerővel használt kijelzők például nyilván nagyobb valószínűséggel hibásodnak meg, mint az automatikus kalibrációra állított típusok.

Az érintőpanel meghibásodása is a kijelző cseréjével jár

Bár a nevében nem szerepel, azonban mégis a kijelző hibái közé sorolhatjuk az érintőpanel meghibásodásának lehetőségét. Ez a réteg ugyanis teljes egészében egybe van építve a Xiaomi modelljeiben a megjelenítővel, tehát ugyanolyan eljárásmód alkalmazandó probléma esetén, mint amikor a külső védőüveg megreped. Annyi különbséggel, hogy az érintőpanel hibájával gyakorlatilag teljesen használhatatlan lesz a telefon – már amennyiben a jelenség nem részleges.

A legtöbb okostelefonnál, így természetesen a Xiaominál is kifejezetten ritka eset, hogy az érintőpanel tönkremegy, önmagában alig fordul elő, jellemzően valamilyen külső sérülés, főleg törés vagy repedés mellett találkozhatunk vele kísérőtünetként. Amennyiben azonban megtörténik a baj, a képernyő egyáltalán nem, bizonyos pontokon vagy csak szakadozva reagál az érintésünkre, tehát ilyenkor mindig a kijelző cseréje a megoldás.

Ezért lényeges minél előbb szervizhez fordulni a kijelző hibájával

A képernyőhöz kapcsolódó problémákat nagyon sokan hajlamosak félvállról venni különösen abban az esetben, ha az okostelefon még működőképes, maximum kisebb kompromisszumokat követel a használata. Csakhogy bizonyos sérülések javítása nem tűrhet halasztást, mert lényegesen súlyosabbá válhatnak, és akár a teljes telefon meghibásodását is előidézhetik, méghozzá személyes adataink elvesztésével együtt.

Tipikus példa erre a védőüveg berepedése, amivel sokan nem fordulnak szervizhez, mert a telefon használható maradt, funkcióiban nem vált korlátozottá. Csakhogy a repedésen keresztül beszivároghat a nedvesség és eljuthat a por a megjelenítőig, egy következő leejtés vagy fizikai ráhatás pedig sokkal nagyobb kárt tehet benne, mivel az elsődleges védvonal a repedés miatt kiiktatásra került. Ne várjuk meg, amíg nem mi döntünk arról, hogy mikor kell szervizbe rohannunk a telefonunkkal, inkább előzzük meg a nagyobb bajt!

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top