Milyen hibák javíthatók egy Xiaomi elektromos rolleren?

Mikor kell cserélni egy Xiaomi elektromos roller akkumulátorát?

A fogyasztói társadalom egyik negatív hozadéka, hogy az emberek lassan hozzászoknak: ami elromlik, azt el kell dobni, és újat vásárolni helyette. Szerencsére közel sem ezt az üzletpolitikát alkalmazza a Xiaomi, akik szinte minden egyes terméküket úgy engednek piacra, hogy esetleges meghibásodás esetén lehetőség legyen az olcsó javításra. Lássuk például, hogy a gyártó nevéhez köthető elektromos rollerek esetén milyen hibákat lehet szervizes körülmények között orvosolni!

Kerékcsere

A Xiaomi elektromos rollerek mindennapi használatra készültek, ennek részeként pedig a kerekek vannak kitéve a legnagyobb igénybevételnek. Ha a gumi elkopott, nincs akkora tapadás, romlik a fékteljesítmény, így szükség van cserére, mint ahogyan defekt esetén is ez a megoldás. Szervizeléskor ráadásul kérhetünk defekttűrő tömörgumit, aminek hála már csak a kerekek kopása okozhat gondot a jövőben.

Hajtáscsere

Minden elektromos roller lelke a hajtás. Ha elromlik, akkor általában a jármű nem lesz működőképes, esetleg nem tud akkora teljesítményt leadni, amekkorára szükség lenne a megfelelő sebesség eléréséhez. Szerencsére ilyenkor a teljes motor egyben cserélhető, így a roller gyakorlatilag megújul a folyamat során!

Akkumulátorcsere

Ha az akkumulátor elromlott, az elektromos roller szintén használhatatlanná válik. A kérdéses alkatrész állandó nagy terhelés alatt áll, folyamatosan merítjük és töltjük, ami teljesítményére 2-3 év után már negatív hatást gyakorol, ezzel csökkentve például a hatótávot. Ha ez problémát okoz, az akkumulátor cseréjével új életet lehelhetünk elektromos rollerünkbe.

Töltőegység csere

A töltőegység meghibásodásakor Xiaomi elektromos rollerünket nem tudjuk tölteni, azaz szintén használhatatlanná válik, hiszen töltés nélkül nincs tárolható energia. Az alkatrész cserélhető, azonban nem árt tudni, hogy az akkumulátor teljesítményére ez semmilyen hatást sem gyakorol, ha tehát a hatótáv már  jelentősen csökkent, akkor abból is újat kell beszerelni.

Csengőcsere

Jelentéktelennek tűnő alkatrész, de mivel elektromos rollerünkkel gyakran haladunk gyalogosok között, ezért a csengő megfelelő működése elengedhetetlen. Nyilván házilagos módszerekkel és megoldásokkal is helyettesíthető, de ha ragaszkodunk a gyári minőséghez, akkor szervizben akár még a roller csengőjét is ki lehet cserélni.

Lámpacsere

A biztonságos közlekedés egyik alapfeltétele: látni és látszani. A Xiaomi elektromos rollereken emiatt nagy teljesítményű világítóberendezés kapott helyet, melynek meghibásodásával a járművet sem szabad használnunk sötétedés után. Nyilván akadnak házi alternatívák, de a gyári kiegészítőnél nagyobb hatásfokot úgysem érhetünk el semmi mással.

Fékbowden csere

A legtöbb Xiaomi elektromos rolleren bowdenes fékrendszer kapott helyet – speciális rásegítővel. Ha a bowden megnyúlik vagy elszakad, akkor a fékhatás csökken, amit kizárólag ennek az alkatrésznek a cseréjével lehet orvosolni. Mivel a jól működő fék a biztonságos közlekedés alapja, ezért az új bowden felszereltetését soha ne halogassuk!

Sárvédő csere

Mivel a sárvédő nemcsak esztétikai, hanem hasznos elem is a legtöbb Xiaomi elektromos rolleren, ezért gyakran idő előtt elhasználódik, elkopik, elhajlik, eltörik, esetleg elveszik. Aggodalomra azonban semmi ok, a gyártó akkora támogatást nyújt a járműveknek, hogy még ezek az alkatrészek is kicserélhetők szervizes körülmények között.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top