Xiaomi kijelzőcsere házilag? Ezért ne vágjunk bele otthon!

Xiaomi kijelzőcsere házilag? Ezért ne vágjunk bele otthon!

Nagyon sok Xiaomi-tulajdonos fejében megfordul okostelefonjának meghibásodása esetén, hogy otthoni körülmények között próbálja kijavítani a hibát. Különösen gyakori mindez egy kijelzőcsere esetén! Tapasztalatból tudjuk azonban, hogy ezek a próbálkozások előbb vagy utóbb, de szinte minden alkalommal szervizbe juttatják a készüléket, hiszen ma már a telefonok olyan bonyolult rendszerek, mint a számítógépek, csakhogy szerelésüket a miniatürizált technológia még jobban meg tudja nehezíteni. Hogy miért nem szerencsés a Xiaomi kijelzőcsere házilag? Az alábbiakban összegyűjtöttük a legfontosabb érveket!

A Youtube-ról nem lehet megtanulni kijelzőt cseréni

Tucatszám kerülnek fel a világhálóra olyan videók, melyek különféle hangzatos cím alatt megpróbálják bemutatni, hogy miként kell szétszerelni és összerakni egy okostelefont, amivel papíron meg lehet tanulni az alkatrészcsere folyamatát. Csakhogy a kérdéses felvételek kapcsán gyakran elfelejtenek megemlíteni vagy kiemelni bizonyos dolgokat. Az egyik ilyen többek között, hogy ezeket a mozgóképeket gyakran profik készítik, akik nem először állnak neki egy okostelefon felkoncolásának, de sokszor tapasztalhatunk különféle trükközéseket – egy gyakorlott szervizes hamar észreveszi ezt –, így például nincs kipróbálva vagy letesztelve a készülék, nem megfelelő szerelés mellett rejtélyes módon mégis működőképes marad az eszköz és így tovább. Bármit is látunk tehát, egy dolgot jegyezzünk meg: egy okostelefon megjavítását nem lehet megtanulni videókból, rengeteg gyakorlásra és alapismeretre van szükség hozzá.

Elengedhetetlenül fontosak a megfelelő szerszámok

Ha már láttuk a fentebb említett videókban, hogy miként kell professzionális körülmények között szétszerelni egy okostelefont, akkor bizonyára feltűnt, hogy szükséges hozzá néhány speciális szerszám is, illetve miniatürizált csavarhúzók, melyek kapcsán például kiemelkedően fontos a minőség. Elegendő egy rossz mozdulat, egy a csavarfejből kiforduló szerszám ahhoz, hogy teljesen használhatatlanná tegyük a készüléket, vagy sokszorozzuk a javítási költségeket. Ha tehát nincs hozzávaló és megfelelő kvalitású szerszám a birtokunkban, még szaktudás, illetve felkészülés mellett sem szabad nekiállni a szerelésnek.

Nehéz gyári minőségi cserekijelzőt találni

Lényegesen nagyobb probléma azonban még a fentieknél is, hogy a Xiaomi okostelefonjainak többségébe kimagasló minőségű AMOLED kijelző kerül, és ha tönkremegy, akkor sok esetben csak gyengébb minőségű, olcsóbb LCD cserepanelt lehet rendelni hozzá, de azt is csak külföldről, jellemzően Kínából. Csakhogy az LCD soha nem lesz olyan kvalitású, mint egy AMOLED, szervizes körülmények között márpedig nálunk például ilyen panel kerül vissza a készülékbe, ami ugyanolyan minőséget biztosít, mint az eredeti gyári.

A szervizes cserét követően garancia is lesz

Közel sem elhanyagolható szempont, hogy amennyiben mi magunk szereljük otthon a telefonunkat, akkor sem a munkára, sem az alkatrészre nem kapunk garanciát, ha tehát egy hét után elromlik, akkor rendelhetjük a következőt, amivel máris ráfizetésben vagyunk egy szervizes cseréhez viszonyítva. Egy hivatalos szerelőműhely ugyanis garanciát ad a kijelzőre, így gond esetén visszavihetjük, és újat kapunk helyette, ami igazán nyomós érvnek tekinthető.

Bejegyzés megosztás

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Legutolsó bejegyzések

Scroll to Top